Λεύκανση Δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών είναι ο πιο απλός, ο λιγότερο επεμβατικός και ο πιο προσιτός τρόπος για να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο.

Η δομή της αδαμαντίνης ειναι πορώδης και επιτρέπει το σχηματισμό δυσχρωμιών, οι οποίες δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα. Ο καφές, το κάπνισμα, το κρασί, το τσάι είναι μόνο μερικές απο τις τροφές που σκουραίνουν τα δόντια μας. Αποχρωματισμός προκαλείται ακόμη απο λήψη αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία, υπερβολική χρήση φθορίου, κληρονομικότητα, ηλικία.

Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών μου;

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η λεύκανση είναι απολύτως ασφαλής αρκεί να γίνεται με μέτρο και υπό την παρακολούθηση του οδοντιάτρου σας.

Πριν τη λεύκανση των δοντιών απαιτείται η αξιολόγηση της υγείας του στόματος ώστε να αποφασιστεί η σωστή μέθοδος. Πάντα προηγείται της λεύκανσης ο καθαρισμός των δοντιών.

Λεύκανση στο Ιατρείο.

Lefkansi-dontiwn-zoom-lampaΗ λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με τη βοήθεια της λάμπας ΖOOM. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Αρχικά απομονώνουμε τα ούλα με ένα ειδικό υλικό και στη συνέχεια τοποθετούμε το λευκαντικό υλικό, υπεροξείδιο του υδρογόνου, πάνω στα δόντια. Το φως της λάμπας ZOOM ενεργοποιεί το gel της λεύκανσης. Καθώς αυτό διασπάται με την επίδραση της ειδικής λάμπας, το οξυγόνο που παράγεται διεισδύει στην αδαμαντίνη και οδοντίνη και αρχίζει έτσι η διαδικασία της λεύκανσης.

 

 

Lefkansi-dontiwn-narthikas

Λεύκανση στο Σπίτι.

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται αφου πρώτα παρθούν αποτυπώματα στο ιατρείο για την κατασκευή εξατομικευμένων ναρθήκων. Οι νάρθηκες δοκιμάζονται ωστε να εφαρμόζουν στο στόμα, έπειτα δίνονται τα λευκαντικά υλικά (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) και οι οδηγίες χρήσης. Οι νάρθηκες με το τζελ λεύκανσης φοριούνται 4-8 ώρες ανάλογα με τη συγκέντρωση που έχει επιλεχθεί κατά περίπτωση. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 7-10 μέρες. Ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο μετα απο 2-3 μέρες για να διαπιστωθεί αν τηρεί σωστά τις οδηγίες και στο τέλος της θεραπείας για αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Το μόνο δυσάρεστο σύμβαμα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι μία παροδική ευαισθησία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας για να σας δοθούν οδηγίες.

 

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Συνήθως το αποτέλεσμα διαρκεί 2-3 χρόνια, εξαρτάται όμως από πολλούς παράγοντες. Από το αν ο ασθενής καπνίζει ή όχι, από τις διαιτητικές του συνήθειες καθώς και από το πόσο επιμελής είναι με το βούρτσισμα των δοντιών του.

 

Μπορώ να κάνω λεύκανση σε σφραγίσματα και προσθετικές εργασίες;

Δυστυχώς η λεύκανση επηρεάζει μόνο τα φυσικά δόντια και όχι το χρώμα των αποκαταστάσεων που υπαρχουν ήδη στο στόμα.

 

Πόσο θα λευκάνουν τα δόντια μου;

Δεν μπορούν να λευκάνουν όλοι τα δόντια τους στον ίδιο βαθμό. Σε κάθε άτομο και κατ” επέκταση σε κάθε οδοντοστοιχία αυτός ο βαθμός λεύκανσης είναι διαφορετικός και δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

 

Συμβουλές για τη λεύκανση στο σπίτι:

  • Εφαρμόστε οδοντικό νήμα και βουρτσίστε πάντα τα δόντια σας πριν τη χρήση.
  • Χρησιμοποιείστε την ποσότητα του λευκαντικού που σας έχει συσταθεί όχι περισσότερη, δε θα αυξήσει το αποτέλεσμα
  • Διατηρείστε το λευκαντικό τζελ στο ψυγείο, αφαιρέστε το όμως λίγη ώρα πριν τη χρήση ώστε να μη σας προκαλέσει ευαισθησία.

 

Κατά την εφαρμογή των ναρθήκων προσοχή να μην έρθει σε επαφή το λευκαντικό υλικό με τα ούλα προς αποφυγή δυσάρεστων εγκαυμάτων.

Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τους νάρθηκες, καθαρίστε τους καλά και βουρτσίστε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας για να ξεπλύνετε το στόμα σας νερό θερμοκρασίας δωματίου, όχι πολύ κρύο δηλαδή, όχι πολύ ζεστό.