Είμαι έγκυος. Μπορώ να επισκεφτώ τον οδοντίατρο; - Οδοντιατρος Λαρισα
19920
single,single-portfolio_page,postid-19920,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.2,vc_responsive

Είμαι έγκυος. Μπορώ να επισκεφτώ τον οδοντίατρο;

Egymosyni-odontiatriki-551x413Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται κάποιες ορμονικές μεταβολές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική κοιλότητα. Συγκεκριμένα κάποιες γυναίκες παρατηρούν ούλα πρησμένα, κόκκινα, που ματώνουν, χωρίς να υπάρχει η παρουσία μικροβιακής πλάκας που να αιτιολογει την κατάσταση αυτή.

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους απο φόβο μη βλάψουν το έμβρυο. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει, αντιθέτως η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη. Η υγεία των ούλων της εγκύου είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραμελούμε τον καθαρισμό των δοντιών, αλλά και οι περισσότερες οδοντιατρικές πράξεις μπορουν να πραγματοποιηθούν με εξαίρεση βεβαίως τη λήψη ακτινογραφίας.

Υπάρχουν γυναίκες που υποστηρίζουν ότι έχασαν τα δόντια τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω του ότι το μωρό έπαιρνε όλο το ασβέστιο. Αυτό βέβαια είναι ένας μύθος ο οποίος έχει πλέον καταρριφθεί. Είναι πλέον γνωστό ότι αν δεν είναι αρκετό το ασβέστιο της μητέρας το έμβρυο θα το προσλάβει από τα οστά και όχι από τα δόντια, αν και πλέον τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνουν οι έγκυες καλύπτουν τις ανάγκες και των δύο. Το πιο πιθανό είναι οτι οι έγκυες καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και έχουν πλημμελή στοματική υγιεινή.