Οδοντοφατνιακό Απόστημα

Απόστημα ονομάζουμε την πυώδη κοιλότητα που σχηματίζεται γύρω από τη ρίζα ενός δοντιού.

  • Το περιακρροριζικό απόστημα. Σχηματίζεται γύρω από το άκρο της ρίζας και προκαλείται από την τερηδόνα που έχει προσβάλει το δόντι και δεν έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως.Τα μικρόβια μολύνουν τον πολφό του δοντιού, προκαλούν τη νέκρωσή του και προωθούνται στο άκρο της ρίζας. Δημιουργούν έτσι μία κοιλότητα με πύον στο οστό που συνεχώς εξελίσσεται μέχρι να μπορέσει να βρει διέξοδο στα μαλακά μόρια.
  • Το περιοδοντικό απόστημα. Σχηματίζεται λόγω φλεγμονής των ούλων και της ύπαρξης θυλάκων, που επιτρέπουν την είσοδο των μικροβίων. Συνήθως η εντόπιση του είναι πιο κοντά στη μύλη του δοντιού και πονάει λιγότερο απο το περιακρορριζικό απόστημα κι αυτό γιατί τα συνήθως χαλαρά όλα επιτρέπουν τη διαφυγή του πύου.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος, το οίδημα, η ευαισθησία των ιστών γύρω απο το δόντι, η κινητικότητα του δοντιού και σε πιο προχωρημένς καταστάσεις η γενική κακουχία, ο πυρετός, η διόγκωση των μαλακών μορίων και των λεμφαδένων.

Η θεραπεία των αποστημάτων είναι συνδιαστική. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία. Σε οξεία φάση του αποστήματος μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση του πύου μέσω της διάνοιξης του δοντιού, είτε σχάση του αποστήματος, είτε με ριζική απόξεση σε περίπτωση περιοδοντικού αποστήματος. Η οριστική θεραπεία θα είναι η ενδοδοντική θεραπεία ή η εξαγωγή του δοντιού.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι πάσχετε από απόστημα είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον οδοντίατρο.

Odontiko-apostima-1
Odontiko-apostima-2
Odontiko-apostima-3