Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα - Οδοντιατρος Λαρισα
19915
single,single-portfolio_page,postid-19915,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.2,vc_responsive

Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα

oulitida-periodontitida-01Ουλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων στην ύπαρξη μικροβιακής πλάκας στους αυχένες των δοντιών.Η ουλίτιδα μπορεί να είναι είτε εντοπισμένη (σε ένα δόντι ή σε μια ομάδα δοντιών) είτε γενικευμένη (σε όλα τα δόντια). Τα κλινικά ευρήματα της ουλίτιδας είναι η ύπαρξη αιμορραγίας, η μεταβολή του χρώματος τους σε ερυθρό, η μεταβολή του σχήματος και του μεγέθους αυτών.

oulitida-periodontitida1Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των στηρικτικών ιστών του δοντιού που οδηγεί σταδιακά σε προοδευτική απώλεια πρόσφυσης και οστικής στήριξης. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία θυλάκων, υφιζήσεων ή και απο τα δύο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως αφορά σε ενήλικες. Με απλά λόγια όταν τα ούλα και τα δόντια δεν καθαριστούν για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα τότε το κόκκαλο που βρίσκεται κάτω απο τα ούλα και στηρίζει τα δόντια αρχίζει να καταστρέφεται και να μειώνεται, τα ούλα συρικνώνονται, το δόντι αρχίζει να κινείται και σε βάθος χρόνου πέφτουν. Η ουλίτιδα εκτος της μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να οφείλεται και σε γενικά αίτια, όπως είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η λευχαιμία κ.ά.