Βρουξισμός

Βρυγμός είναι η στατική ή δυναμική επαφή των δοντιών σε στιγμές εκτός των φυσιολογικών λειτουργιών της μάσησης η της κατάποσης.

bruxismosΧαρακτηριστικό του βρυγμού είναι το τρίξιμο των δοντιών που οφείλεται σε παρατεταμένη μυική σύσπαση προκαλώντας έντονη φόρτιση στα δόντια και στους περιοδοντικούς ιστούς.

Η εμφάνιση του βρυγμού είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και οι κυριότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ο ψυχολογικός παράγοντας, ο νευρομυικός και η συγλεισιακή δυσαρμονία.

Ο ψυχολογικός παράγοντας έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο βασικός. Έτσι λοιπόν το άγχος δίνει το ερέθισμα για την εκδήλωση του βρυγμού. Η αρχική πηγή όμως αυτής της ενέργειας προέρχεται από γενετικά καθορισμένες ορμές και ανάγκες του ατόμου.

Η επίδραση του βρυγμού στα δόντια είναι μεγάλη.Τα δόντια αποτρίβονται, μειώνονται σε μέγεθος, η σύγλειση καταστρέφεται και οι γωνίες του στόματος πέφτουν δίνοντας έτσι μια γεροντική όψη στον ασθενή.

Ο βρυγμός επηρεάζει όλο το στοματογναθικό σύστημα.Οι μασητήριοι μύες παθαίνουν κόπωση, μυικό σπασμό, προκαλείται περιορισμός στη διάνοιξη του στόματος, θόρυβος στην κροταφογναθική διάρθρωση, έλλειψη συντονισμού κατά τις κινήσεις της κάτω γνάθου, πόνος στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις κα.

Ο βρυγμός δεν γίνεται στην αρχή αντιληπτός απο τον ασθενή αφού συνήθως εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί όμως να βοηθήσει στην διάγνωση ο άνθρωπος που κοιμάται μαζί του.

Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή επεμβαίνοντας αν χρειαστεί με εμφράξεις (σφραγίσματα) για να αποκαταστήσει την χαμένη οδοντική ουσία αλλα και κατασκευάζοντας έναν εξατομικευμένο νάρθηκα. Η κατασκευή του είναι πολύ απλή. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να πάρει δυο αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου και σε επόμενη συνεδρία ο νάρθηκας παραδίδεται στον ασθενή. Ο νάρθηκας συνήθως κατασκευάζεται για την άνω γνάθο και φοριέται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ουσιαστικά ο νάρθηκας προστατεύει τα δόντια απο την αποτριβή, διατηρώντας τη μορφολογία τους, βοηθά στη χαλάρωση των μασητήριων μυών και στην ομοιόμορφη κατανομή των δυνάμεων. Ο βρυγμός δε θεραπεύεται αλλά τουλάχιστον προλαμβάνουμε την καταστροφή των δοντιών.