Κακοσμία

kakosmia-stomatosΗκακοσμία του στόματος προκαλείται όταν τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας, διασπάσουν τις πρωτεΐνες του σάλιου και των τροφών και παράξουν πτητικές ενώσεις θείου, οι οποίες προκαλούν δυσοσμία. Η κακοσμία εμφανίζεται περίπου στο 25% του πληθυσμού. Είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση η οποία οφείλεται σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι κ.α. ανήκουν στους εξωγενείς παράγοντες. Το βούρτσισμα και τα στοματικά διαλύματα δεν καταπολεμούν αυτή την κακοσμία. Η άσχημη οσμή φεύγει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ενδογενής προέλευση της κακοσμίας οφείλεται κατά 10% σε παθήσεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, σε συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης. Κατά 90% οφείλεται στην στοματική κοιλότητα. Έτσι λοιπόν η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα, η ξηροστομία, η περιστεφανίτιδα, τα κατάλοιπα τροφών, είναι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος.

Ο οδοντίατρος με τη βοήθεια του ασθενή, τη λήψη ιατρικού ιστορικού και με την κλινική εξέταση μπορεί να ανακαλύψει την πηγή της κακοσμίας και να προβεί στις απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπειες. Αν τα αίτια είναι ενδοστοματικά ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί με το συχνό και καλό βούρτσισμα των δοντιών, των ούλων αλλά και της γλώσσας. Η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος θα βοηθήσει επίσης.